En toen was er Virtual Reality!

Mijn vader duikt in VR onder water.
Mijn vader duikt in VR onder water.

PlayStation VR kwam vorige week uit en het weekend was gevuld met virtuele ervaringen. Mijn vader wist tussendoor nog even diep de zee in te duiken en vond het een leuke ervaring!
Zelf had ik een ietwat aparte ervaring op zaterdagavond: samen met een vriend ging ik uit in een virtuele sportbar (Sports Bar VR Hangout). Oftewel, een avondje poolen, darten en virtueel bier drinken.

Hoewel we elkaar alleen konden zien als zwevende helmpjes en controllers, konden we wel met elkaar praten en was het al snel absurd normaal. Zo normaal, dat ik daadwerkelijk de pooltafel als een echt object begon te beschouwen (terwijl ik toch echt midden in m’n eigen woonkamer stond). Gelukkig was ik niet de enige die dat ervoer. Zelfs een ervaren snooker-speler ging er de boot mee in:

 

Het beste spel was echter Air Hockey. Het schijfje over de tafel heen en weer stoten voelde ongelooflijk realistisch aan (daar waar pool wat extra instructies vereiste).

Air Hockey in Sports Bar VR Hangout
Air Hockey in Sports Bar VR Hangout

Belangrijker naast de spellen is dat Virtual Reality dus ook een sociale component introduceert. Je samen in een virtuele omgeving bevinden en kunnen communiceren met spraak en beweging (hoe simplistisch ook) maakt het heel veel menselijker.

Vanuit dat opzicht is het erg logisch dat Facebook het VR-bedrijf Oculus heeft opgekocht: als je de afstand tussen mensen virtueel kan wegnemen zullen diezelfde mensen maar al te graag terugkomen.