VR en hoe innovaties er tussendoor glippen

De afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met Virtual Reality (zo’n computerduikbril op je kop zetten om je in een andere wereld te wanen). Ondertussen heeft een grote groep mensen wel een kartonnen houder incl. smartphone voor de ogen gehad, of misschien zelfs een Gear VR opgezet. Da’s leuk, maar valt in het niet bij completere VR-ervaringen zoals die van de HTC Vive.

Aangezien die ervaring minder toegankelijk is, onderschatten een hoop mensen hoe veel invloed VR kan gaan hebben. Onderstaand Medium-artikel legt dat uit. Opmerkelijk is het overzichtje dat aangeeft hoe innovaties echt worden geaccepteerd (en waarom een iPhone dus echt niet elk jaar een nieuwe superfunctie moet presenteren). Hier even het lijstje in het Nederlands (met bonus-emoji):

Fasen van Innovatie

  1. 😒 “Ik heb er nooit van gehoord.”
  2. 😐 “Ik heb er van gehoord maar ik snap het niet.”
  3. 😔 “Ik snap het, maar ik zie niet in hoe het nuttig kan zijn.”
  4. 🙄 “Ik zie hoe het leuk is als je rijk bent, maar het is niet voor mij.”
  5. 😏 “Ik gebruik het, maar het is maar speelgoed.”
  6. 🙂 “Het wordt steeds belangrijker voor mij.”
  7. 😬 “Ik gebruik het constant.”
  8. 😍 “Ik kan me mijn leven zonder niet voorstellen.”
  9. 😱 “Was er serieus een tijd waarin we dit niet gebruikten?”

Virtual Reality zit ondertussen op punt 5. Maar bedenk voor jezelf even op welk punt een smartphone zit en besef dan dat deze in zijn huidige vorm pas bestaat sinds 2007. Handig om in de gaten te houden voor als de volgende ‘innovatie’ langskomt.

↳ Here’s why you’re overlooking how much VR actually matters – The Startup – Medium